Home » Activiteiten » Open imkerijdagen 2023

Open imkerijdagen 2023

“Zonder bij geen appel; geen bes; geen fruit.” aldus Henny Groot Zwaaftink, Imkervereniging Denekamp. Op 8 en 9 juli is er openhuis bij imkers Denekamp. (Voor meer informatie zie agenda) Van honing slingeren tot het bijenvolk gezond houden: imkers vertellen alles over de bij en hun rol als imker.

Bijen zijn nodig voor het bestuiven van cultuurgewassen. Daarom is de open dag, georganiseerd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), van belang voor de bewustwording zegt Henny. Bijen zijn samen met andere insecten verantwoordelijk voor het bestuiven van zo’n 75 procent van de voedingsgewassen.

Meer aandacht

Het leefklimaat van bijen staat onder druk en daarmee de dracht en het aanbod van voedsel: “Tegenwoordig zie je prachtige groene vlakken, maar van gras kan een bij niet leven.” vertelt Henny. Er is vanuit de provincie Overijssel, gemeenten en landbouw steeds meer aandacht voor het creëren van een goed leefklimaat voor de bijen.

Deze aandacht ziet Henny terug in de belangstelling voor een imkercursus bij de imkervereniging in Denekamp. De cursus die zij geven wordt druk bezocht en voor de nieuwe cursus zijn er nog maar twee plekken over.

Henny Groot Zwaaftink, imkervereniging Denekamp

Rol van imker

Henny zorgt al zes jaar met veel passie voor zijn bijenvolk: “Het leukste vind ik gewoon dat ik naar mijn bijenvolk kijk en zie: dit volk ziet erg goed uit!” Volgens hem ben je als imker drukker dan men denkt: “Voordat je honing hebt zal je het een en ander moeten doen.”