Home » Imker worden?

Imker worden?

De imker

Bijenteelt als beroep komt in ons land voor bij zaadteelt bedrijven en enkele particulieren. Door het houden van bijen levert de imker met zijn bijen een belangrijke bijdrage aan natuur behoud door bestuiving waardoor zaad en besvorming ontstaat, wat flora fauna ten goede komt of zich kan handhaven. Het is derhalve gewenst permanent bijen in de natuur gebieden te plaatsen. ( zijn er daar door de eeuwen heen altijd geweest. ) Door goed beheer van bijenvolken en het in stand houden en verbeteren van biotopen willen de imkers de honingbijen en ook andere insecten de mogelijkheid bieden om goed te floreren.
Voor veel gewassen is een goede vruchtzetting belangrijk. Naast veel fruitsoorten zoals appels, peren, zoete kersen en veel klein fruit zijn er ook tal van groentegewassen, zoals onder andere de paprika, tomaat en de augurk afhankelijk van bestuivers. De honingbij wordt hier veelvuldig ingezet.

De bijen en haar producten

Het houden van bijen is niet alleen van belang voor de bestuiving in de natuur en ons voedsel, maar de bijen zijn ook leverancier van diverse nuttige producten.
Te denken valt dan in de eerste plaats aan de honing. De Nederlandse honing is een natuurproduct van klasse met een eigen kenmerkende smaak, kleur en geur. Er zijn verschillende soorten zoals voorjaars- en zomerhoning, van de linde het fruit en heide. Honing vormt ook de basis van de verschillende wijndranken en “mede”. Naast de honing zijn er steeds meer andere bijenproducten die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens en gebruikt worden in bijvoorbeeld de homeopathische geneeskunst. Deze zijn: stuifmeel, propolis, koninginnegelei, bijenwas en bijengif.

Nieuwe leden hard nodig!

Imkers Denekamp is een afdeling van Imkers Nederland en een vereniging van mensen die bijen houden zien als een vak en het veelal als hobby beleven. De imkerij in Nederland kampt met een toenemende vergrijzing en is daarom actief op zoek naar nieuwe mensen die bijen willen houden als vrije tijdsbesteding.

Imkers Denekamp (onderdeel van Imkers Nederland) heeft nieuwe leden nodig om aan haar doelstelling te kunnen blijven voldoen. Als lid van Imkers Nederland ontvangt u het blad “Mijn Bijen” 6 keer per jaar.  Imkers Denekamp organiseert de volgende activiteiten:

  • Bijeenkomsten met lezingen, excursies en demonstraties
  • Voorlichting aan scholen en andere instellingen
  • Deelname aan markten en ‘groen’ evenementen
  • Mogelijkheid tot het volgen van cursussen
  • Collegiale ondersteuning bij het praktisch imkeren