Benodigdheden voor de imker

Bijenhouden kost net als iedere hobby geld. Hoeveel dat hangt ervan af hoe u te werk gaat. Als beginnende imker heeft u een basisuitrusting nodig. Denk hierbij aan een imkerjack/kap, handschoenen, een berooker (pijp of balg), bijbehorend tabak, een kastbijtel of ramenlichter en een veger van veren of kunstof. Deze materialen zijn veelal verkrijgbaar in een startpakket bij de imkervakhandel en de prijzen beginnen bij €60,00.

Naast een basisuitrusting is het aan te raden een basiscursus te volgen

In de cursus creëert u als opdracht of krijgt u van de praktijkbegeleider na een succesvolle afronding van de cursus een eigen bijenvolk. Dit volk is geheel gratis. Veelal kunt u tijdelijk wel een kast lenen van een collega imker. Zo kunt u eerst ervaren of het imkeren u bevalt zonder dat u direct een kast moet aanschaffen.

Wanneer u eraan toe bent om een kast aan te schaffen kunt u ervoor kiezen om deze tweedehands of nieuw via één van de imkervakhandels aan te schaffen. Een bijenkast bestaat uit verschillende varianten. Laat u van tevoren goed informeren zodat u een passende bijenkast aanschaft. Een goed onderhouden bijenkast gaat bijna een leven lang mee. Het prijsverschil tussen nieuw en tweedehands is dan ook zeker de overweging waard. De prijzen van nieuwe kasten verschillen door het type, de grootte en het materiaal. Zo zijn er simplexkasten van vurenhout vanaf €125,00 en gaat de red ceder uitvoering al snel door €200,-.

Naast bovengenoemde materialen is het aan te raden om veel over uw nieuwe hobby te lezen. Er zijn veel verschillende boeken verkrijgbaar bij de imkervakhandel. 

Het is aan te raden om u goed te verdiepen en te laten informeren over de benodigdheden. 

Onze leden helpen u graag op weg.

Kijk voor de imkervakhandel op:

www.bijenhuis.nl

www.dewerkbij.nl

www.imkershop.nl

www.honingmagazijn.nl

www.imkerijwinkellandjuweel.nl/

www.holtermann.de

Minolta DSC