Op zaterdag 1 februari 2025 organiseert het bijengezondheidsteam Salland een symposium voor de Overijsselse imkers over het vitaal houden van onze bijenvolken.
De plaats van samenkomst is “De Schalm” Nijverdalseweg 30, 8106AD Mariënheem. De inleiders zijn bekende mensen uit de praktijk en de wetenschap:
1. Marie José Duchateau,
Gedragsbioloog en docent bijenhouden. Zij zal spreken over welzijn en regelgeving in de bijenhouderij. De honingbij is volgens de wet een gedomesticeerd landbouwhuisdier. Dat betekent dat de imker zorgplicht heeft en moet zorgen voor het welzijn van de bijen. Goed welzijn wordt bewerkstelligd door de zogenaamde 5 vrijheden.
Besproken wordt wat deze vrijheden inhouden en wat ze betekenen voor de imkerpraktijk.
2. Friedrich Pohl,
Medewerker aan de veterinaire dienst in Bremen, gepassioneerd imker en bekend auteur.
Hij gaat spreken over het bestrijden van de Varroamijt op een eenvoudige, efficiënte en bijvriendelijke manier. Hij houdt zijn voordracht in de Nederlandse taal.
Daarnaast zal hij een bijengezondheidsrally organiseren aan de hand van ca 50 grote kleurenfoto’s van bijen- en broedziekten en andere problemen. Dit levert een mooie uitdaging op om de eigen kennis te testen.
3. Herman Offerhaus,
cursusleider bijenhouden en lid van het bijengezondheidsteam Salland. Zijn bijdrage gaat over innovatieve technieken voor de detectie en bestrijding van de
Aziatische hoornaar. Door de detectie en bestrijding op te delen in stappen kan een brede bestrijding betaalbaar worden gehouden. Een klein kastje met een microfoontje is in ontwikkeling, dat op de kast ligt en een SMS stuurt als er een hoornaar bij de kast komt.
Na de inleidingen is er ruimschoots gelegenheid voor vragen en discussie.
Programma
- 9.30 uur Inloop
- 10.00 uur Marie José Duchateau: Welzijn en regelgeving in de bijenhouderij.
- 11.00 uur Friedrich Pohl: Varroamijt, eenvoudig, doeltreffend en bijvriendelijk bestrijden.
- 12.30 uur Lunch
- 13.30 uur Friedrich Pohl: Bijengezondheidsrally en bespreking.
- 14.30 uur Herman Offerhaus: Innovatieve technieken bij de bestrijding van de Aziatische
hoornaar.
Door de toegezegde subsidie van de provincie Overijssel en van enkele Sallandse imkerverenigingen, kunnen we de kosten voor deelneming laag houden, namelijk €15,- inclusief koffie en lunch.
Noteer het symposium op 1 februari 2025 in je agenda en meld je voor 15 december 2024
aan via de site http://www.bijengezondheidsalland.nl/.
Aanmelden kan door €15,- over te maken op rekening:
NL29 RABO 0184 1650 91 t.n.v. H.L. Offerhaus e/o J. Knol onder vermelding van “symposium” en een email naar h.l.offerhaus@utwente.nl met je naam voor de bevestiging.