Het probleem van de Aziatische Hoornaar gaat niet meer weg, we krijgen er allemaal mee te maken! We kunnen dus maar beter leren hoe het probleem te beheren.
De Aziatische Hoornaar is een agressieve invasieve exoot die vanuit het zuiden bezig is op te trekken. Binnen een periode van ongeveer 10 jaar zijn Frankrijk en België geheel bedekt met de Aziatische Hoornaars, en het zuiden van Nederland is nu aan de beurt. Gelukkig is Twente tot nu toe gespaard gebleven. Alhoewel 2 jaar geleden een paar geconfirmeerde waarnemingen waren, is het in 2023 redelijk rustig geweest.
Een Aziatische Hoornaarsnest kan zo’n 40 honingbijen volkeren in 1 seizoen verslinden. Omdat er altijd veel bijen bij elkaar zijn (in vergelijking met solitaire bijen), is de honingbij het geprefereerde voedsel van de AH. De honingbij heeft geen enkel verweer tegen de AH en als deze een honingbijen nest gevonden heeft is het waarschijnlijk einde oefening. Het is geen wonder dat honingbijenvolken in bezette gebieden zich niet op hun gemak voelen met als gevolg een verlaagde honing productie. Het lijkt erop dat vele imkers in Frankrijk er de brui aan hebben gegeven en zijn gestopt.
Een AH nest kan 500+ koninginnen voortbrengen. Na bevruchting vliegen deze weg om te overwinteren. Zo’n 10% overleeft de winter en kan dan nog enkele 10-tallen km vliegen alvorens een nieuw nest te starten. Het is dus zaak om deze koninginnen te vangen en te vernietigen, of wel voor dat ze inwinteren, of wel voor ze een nieuw nest stichten.
Hier is de laatste stand van zaken m.b.t. de actuele verspreiding van de AH. (volg de link, de juiste datum aanklikken, en druk op “filter”):
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft het volgende dossier gemaakt: Klik hier voor meer informatie.
Een stappenplan, wat te doen als je een AH denkt gezien te hebben, vind je hier op de website van Imkers Denekamp.
Imker café 7 november 2023 presentatie is hier:
De aanpak van de Provincie Overijssel is hier: