2022 een fantastisch bijenjaar

2022 was in alle opzichten een goed bijenjaar. Er is geen enkel volk doodgegaan en de honingoogst was nog nooit zo groot. Ik heb 4 bevruchte F1 koninginnen overgehouden aan mijn eerste jaar koninginnenteelt.
31 december 2022 ben ik dit jaar voor de laatste keer naar de bijenkasten geweest. Het is extreem warm (14 graden) en de bijen zijn volop bezig met hun reinigingsvluchten. Voor sommige kasten lagen tientallen dode bijen. De vliegopeningen waren vrij van verstoppingen. Ik heb de schuifladen gecontroleerd op mijtenval en schoongemaakt. De mijtenval is gereduceerd tot ongeveer 1 a 2 mijten per dag. Tot nu toe gaan mijn bijenkasten als een speer.

Ik ben druk bezig met het plannen maken voor het komende kalenderjaar.
In maart tijdens NLDoet 2023 gaan we bijenstal ‘t Goor opknappen.
Eind maart begin april starten we met de voorjaarsinspectie. Hiervoor moet het minimaal 15 graden zijn. We plaatsen dan ook een bouwraam op positie 2. (Darrenraat is 5 tot 10 keer attractiever voor varroamijten).
In mei beginnen we met de voorbereidingen voor de koninginnenteelt. Ik ga weer werken met een of twee verzamelbroedafleggers. Met verzamelbroedafleggers probeer ik ook het zwermen te voorkomen. Wel moet er regelmatig gecontroleerd worden op doppen.
Eind mei begin juni kan ik eerste klas teeltmateriaal ( larven van top P-moeren) ophalen bij de landelijke Buckfast Belangen Verenigd afdeling oost en een bevriende imker.
Zodra de kers begint te bloeien plaatsen we de eerste honingkamers.
Eind mei hopen we de voorjaars honing te kunnen oogsten. Na het oogsten worden de honingkamers opnieuw geplaatst
Eind juli hopen we de zomerhoning te kunnen oogsten.