Laatste wintercheck

/

Vandaag 28 januari was het 8 graden en de zon scheen op de bijenkast 2. Deze kast heeft een jonge Buckfast F1 koningin .
Zoals je op de foto kunt zien, werd er volop gevlogen. De bijen waren druk bezig met de reinigingsvlucht. Het was tevens een mooie gelegenheid om de wintervoorraad aan voedsel te controleren. Ik heb mijn kasten ook voorzien van folie als afdekking. Daardoor is de aanwezigheid van verzegeld wintervoer goed te zien. Een extra check heb ik gedaan d.m.v. het optillen van de achterkant van de kast. Gelukkig was er voldoende voer en hoefde er niet bijgevoerd te worden. 
Ik heb bovendien de vliegopening geïnspecteerd op verstopping door dode bijen. Alles is oké.
Op de schuiflade kon ik aan de hand van de gevallen mul zien dat de wintertros voor in de kast zit. Zodra een volk helemaal achter in de kast zit, is extra aandacht voor de voervoorraad noodzakelijk.  
Bij bijenkast 5 werd er nauwelijks gevlogen, maar onder het folie is het broednest prachtig te zien. Ook deze kast heeft een jonge Buckfast F1 koningin. Dit volk was begin september nog maar 3 raampjes groot. Op de varroalade is er echter sprake van zeer weinig mul. Op basis van de grootte van het volk had ik meer mul verwacht. Ook in deze kast is er nog voldoende wintervoer aanwezig.